Kamervragen bij de Nieuws BV

Vandaag weer te gast met Jurjen van de Berg bij de Nieuws BV in de rubriek “Kamervragen”. Kijk en luister de aflevering hier

***************************

Kamerlid Louis Bontes had nog zo gevraagd of zijn prangende Kamervragen over het gebrek aan marechaussees binnen een week beantwoord konden worden. Dat is bijna een maand geleden, toen de directeur van Schiphol de noodklok luidde over de veiligheid op zijn luchthaven. Ook CDA-Kamerleden Van Toorenburg en Knops sprongen hier bovenop en stelden zeer gedetailleerde aanvullende Kamervragen. Maar minister Blok (Veiligheid & Justitie) heeft al laten weten meer tijd nodig te hebben voor de beantwoording.

Politieke duiders Jurjen van den Bergh en Bert Bakker (communicatiewetenschapper, UvA) nemen deze Kamervragen vandaag als vertrekpunt. Het lijkt er namelijk op alsof vooral de PVV zich drukt maakt over de beveiliging van de grens, maar veel andere partijen maken daar ook serieus werk van. En komen met plannen, zoals het CDA:  permanente grenscontroles via camera’s met gezichtsherkenning. Zij komen er volgens Jurjen van den Bergh bekaaid vanaf: de PVV heeft deze ‘framing war‘ gewonnen. Wilders pleit voor het sluiten van de grenzen en doet voorkomen alsof andere partijen de grens wagenwijd openzetten. Jurjen wijst op de Stemwijzer: “daarin is de enige stelling over dit onderwerp: ‘Wilt u de grenzen dicht voor moslimi-immigranten?'”.

Bert Bakker doet onderzoek naar de invloed van emotie op politieke voorkeuren. “Dit raakt een emotioneel geladen thema: immigratie. De meeste kiezers, hebben daar automatische reactie bij. Dat is positief of negatief. Dus zo’n uitspraak van Wilders ‘grenzen dicht’ , dat sluit heel erg aan bij je eigen opvattingen of totaal niet.” Volgens hem komen meer genuanceerde plannen bij die groep niet aan: “voor veel kiezers zijn veel kiezers zijn compromissen, zoals van het CDA, een beetje halfbakken. Terwijl met Wilders en zijn dichte grenzen hebben ze de real deal.”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *